با وجود پیشرفت های گسترده در علم دندانپزشکی، همچنان میلیون ها نفر در جهان از افتادن دندان های خود رنج می برند. دلایل اصلی از دست دادن دندان پوسیدگی، بیماری های پریودنتال یا آسیب دیدگی در تصادفات و حوادث ورزشی است. برای سالها تنها گزینه برای جایگزین کردن دندان های از دست رفته روش بریج یا دندان مصنوعی بود. اما خوشبختانه امروزه کاشت دندان به عنوان یک روش ایده آل برای جایگزین کردن یک یا چند دندان از دست رفته به بیماران توصیه می شود.
کاشت دندان روشی برای جایگزین کردن ریشه دندان طبیعی است. پایه های ایمپلنت جایگزین دائمی و پایدار ریشه دندان در استخوان فک می شوند که می توانند تاج دندان مصنوعی را به مدت طولانی روی خود پایدار نگه دارند.
کاشت دندان به طرق مختلفی امکانپذیر است . متداولترین روش ها عبارتند از:
ایمپلنت
روکش دندان
بریج دندان
مریلند بریج
بریج FRC
ترانسپلنت
دندان مصنوعی
دندان مصنوعی ثابت
دندان مصنوعی تکی
کامپوزیت بیلدآپ و فایبر پست
طبیعی جلوه نمودن : ایمپلنت های دندان در شکل ها و اندازه های مختلف وجود دارند. دندانپزشک یا ایمپلنتولوژیست ایمپلنتهایی را که با رنگ دندان های اصلی بیمار همخوانی دارد، طراحی کرده و در لثه بیمار قرار می دهد. کسی جز بیمار و دندانپزشک نمی تواند تشخیص دهد که دندان ها به صورت کاشته شده هستند.
بازگرداندن نیروی اصلی دندان : از آنجایی که ایمپلنت های دندانی به فک متصل می شوند و به وسیله تیتانیوم جایگزین ریشه دندان می شوند، اجازه می دهند تا مقدار بیشتری از نیرویی که می توان با دندان های طبیعی استفاده کرد، بکار برد.
مانع تغییر در شکل صورت می شود : دندان ها کمک می کنند تا ساختار چهره اصلی انسان حفظ شود.اما هنگامی که دندان ها را به دلایل مختلف از دست می دهید، این حمایت را نیز از دست می دهید و در نهایت سبب تغییر شکل فک و صورت شده و ممکن است پیرتر به نظر برسید. ایمپلنت های دندانی جایگزین دندان های اصلی شده و باعث جلوگیری از تغییر شکل فک و صورت می شوند.
حفظ توانایی صحیح صحبت کردن: برخی از گزینه هایی که برای کاشت دندان استفاده می شود مانند پروتزها و یا دندان مصنوعی میتوانند بر توانایی فرد برای تلفظ صحیح کلمات تاثیر بگذارند. اما از آنجا که ایمپلنتهای دندان درست مانند دندانهای طبیعی عمل می کنند، به بیمار کمک می کنند تا همانند گذشته به راحتی و به طور طبیعی صحبت کند. عدم ایجاد حفره های دهانی : دندانهای مصنوعی و پروتز بین دندانها حفره ایجاد می کنند و محل رشد باکتری می شوند و در نتیجه در دهان ممکن است عفونت ایجاد شود. اما ماده ای که ایمپلنتهای دندانی از آن ساخته میشوند، امکان ایجاد حفره را به صفر میرساند. مراقبت آسان : مراقبت از ایمپلنتهای دندان آسان است و نیازی به خرید محصولات خاص برای تمیز کردن یا مراقبت از آنها نیست.
پشتیبانی از دندانهای مجاور : در صورت نبود یک دندان ، شکاف در دهان به وجود می آید که منجر به ناهماهنگی دندان ها می شود. با استفاده از مهمترین روش کاشت دندان ، ایمپلنت ها شکاف ها را پر کرده، و این شرایط را فراهم می سازد که یک لبخند زیبا داشته باشید.
راه حل دائمی : گزینه های دیگری که جایگزین دندان های خراب می شوند باید به صورت دوره ای تعمیر یا جایگزین شوند، اما از ایمپلنت ها می توانید برای کل زندگی بدون نیاز به جایگزینی استفاده نمایید. لبخند را به خود هدیه دهید : از لحاظ زیبایی شناسی، ایمپلنت طبیعی تر از روش های دیگر کاشت دندان است. استفاده از روش هایی که طبیعی جلوه نماید خصوصاً برای دندانهای جلو، جهت داشتن لبخندی زیبا، بسیار مهم است.ایمپلنت به شما لبخندی زیبا هدیه می دهد.
-در صورتی که بیمار به دلیل داشتن بیماری های خاص سابقه انجام شیمی درمانی یا رادیوتراپی را داشته باشد و یا اینکه در حال حاضر این درمانها را انجام می دهد، احتمال موفقیت با این درمان کمتر می شود.
-بیماری های خاصی نظیر ابتلا به پوکی استخوان و بیماریهای مانند آن هنوز کاملاً مشخص نشده است که تاثیری در کارکرد و ماندگاری آن دارد یا خیر. -برای کاشت دندان سلامت لثه فرد بیمار بسیار اهمیت دارد و علاوه بر آن باید استخوانهای فک قدرت کافی برای نگهداری از ایمپلنت را داشته باشند. -در بسیاری از موارد اگر بیمار از سیگار و یا مانند آن استفاده کند، در آن صورت ایمپلنت توصیه نمی شود، زیرا استفاده از دخانیات باعث کاهش امکان موفقیت درمان می شود. -رعایت بهداشت عمومی دهان و دندان در بالا بردن عمر ایمپلنت تاثیر زیادی دارد. -در صورت استفاده از داروهایی که در آنها از مشتقات بیس فسفونات استفاده شده است، توصیه می شود که از این روش درمانی استفاده نشود.
بیشتر سیستم های ایمپلنت دارای 5 مرحله پایه برای قرار دادن ایمپلنت دندان می باشند : 1. برداشت بافت نرم : برشی در قوس استخوان ایجاد شده ، بخش ضخیم متصل به لثه به دو نیمه تقسیم می شود تا ایمپلنت نهایی پیوند محکمی با بافت اطرافش داشته باشد . انتهاهای بافت ، که فلپ گفته میشود به مجاورت استخوان بازگردانده می شوند . جراحی بدون فلپ تکنیک دیگری است که بخش کوچکی از بافت ( به قطر ایمپلنت ) برای جایگیری ایمپلنت برداشته می شود . 2. دریل کردن با سرعت زیاد : پس برداشتن بافت نرم و استفاده از ابزار جراحی یا استنت در صورت نیاز ، سوراخ های اولیه برای جلوگیری از سوختگی یا نکروز استخوان با دقت و سرعت زیاد دریل می شوند . 3. دریل با سرعت کم : سوراخ های اولیه با استفاده از دریل های پهن تر ( معمولا بین سه تا هفت گام دریل ، بسته به طول و پهنای ایمپلنت ) دریل می شود . مراقب از اسیب نرسیدن به استئوبلاست یا سلول های استخوان توسط حرارت زیاد انجام می شود . سالین خنک کننده یا اسپری آب ، دما را پایین نگه میدارد. 4. قراردهی ایمپلنت دندان: پیچ ایمپلنت میتواند قرار داده شده و خودش محکم شود . سپس در محل توسط نیروی چرخشی کنترل شده با نیروی دقیقی پیچ میشود تا به استخوان های اطراف فشار اضافی وارد نشود ( استخوان تحت فشار اضافه ممکن است بمیرد ، شرایطی که استئونکروز گفته میشود ، و میتواند منجر به عدم موفقیت ایمپلنت در اتصال کامل یا پیوند با استخوان آرواره شود). 5. سازگار شدن بافت : لثه در اطراف ایمپلنت کاملا قرار میگیرد تا پیوند محکمی با بافت سالم در اطراف بخش در حال ترمیم ایجاد کند . بر خلاف انچه گفته شد ، ممکن است ایمپلنت فرو رود و سر آن با پیچ پوشاننده پوشیده شود و بافت کاملا بسته شود تا آن را کامل پوشش دهد . فرایند دومی برای برداشت پوشش ایمپلنت در زمان دیگری نیاز است که انجام شود .
هزینه این عمل جراحی به عوامل زیر بستگی دارد:
ایمپلنت نیز مانند دندان طبیعی نیاز به مراقبت بهداشتی با مسواک و نخ دندان دارد.
بیمار در سال اول پس از تحویل پروتز، ۳-۴ ماه یک بار و بعد ازآن سالی یک بار باید به دندانپزشک مراجعه کند.
نتیجه گیری
در این مقاله سعی کردیم از روش های رایج کاشت دندان و کاربردهای آن، با شما صحبت کنیم. شما اکنون با مطالعه این مقاله می توانید با دید بازتری راجع به این روش تصمیم بگیرید.
دسترسی سریع به صفحه دوره ترمیمی و زیبایی
دسترسی سریع به صفحه دوره تخصصی ایمپلنت
دسترسی سریع به صفحه دوره اندو روتاری
دسترسی سریع به صفحه طرح درمان ونیر کامپوزیت
دسترسی سریع به صفحه دوره پروتز ثابت
دسترسی سریع به صفحه دوره های آزمون دستیاری
دسترسی سریع به صفحه دوره های اطفال