دندان ها یکی از مهم ترین اعضای بدن می باشند. دندان اولین مرحله سیستم گوارشی بدن است و نقشی اساسی را در خوردن و آشامیدن ایفا می کند. دندان ها یکی از حساس ترین نقاط بدن می باشند که زیاد دچار خرابی می شوند. یکی از خرابی های دندانی که بسیار رایج می باشند پوسیدگی دندان ها می باشد . پوسیدگی دندان زمانی اتفاق می افتد که میکروب ها و باکتری های داخل دهان از خود اسیدی تولید می کنند که باعث می شود دندان کم کم تجزیه شود و ایجاد سوراخ در دندان شود. پوسیدگی ها دندانی اگر زود رفع نشوند باعث می شوند که دندان دچار درد شدید شده و بعد از مدتی دچار عفونت شود و دندان از دست برود. در این مقاله راجع به پوسیدگی دندان و روش های پیشگیری آن صحبت میکنیم. همراه ما باشید.
بهداشت دندانی ضعیف : ساده ترین روش برای جلوگیری از ایجاد پوسیدگی دندان استفاده مداوم و صحیح از مسواک و خمیردندان است ، بعد از مسواک، استفاده از نخ دندان یکی از راههای رعایت بهداشت دندان است، نخ دندان کمک بزرگی به سلامت دندان میکند.
تشکیل پلاک : پلاک در واقع حاصل ترکیب باکتری، اسید، ذرات غذا و بزاق دهان است. در صورت عدم رعایت بهداشت دهانی در طولانی مدت پلاک به دندانهای شما می چسبد ، هرچه آسیب پلاک پیشتر برود به عصب دندان نزدیک تر می شود ، در نتیجه این اتفاق هنگام غذا خوردن یا برخورد مایعات سرد یا گرم با دندان، فرد احساس درد و ناراحتی می کند.
خشکی دهان : بزاق دهان به عنوان یک شوینده طبیعی به شستن پلاکهای دندانی کمک میکند. خشک بودن دهان و ترشح کم بزاق می تواند موجب سرعت گرفتن ایجاد پلاک دندانی شود.
خوردن غذا : تمامی مشکلات دندان از همین جا شروع میشود ، انسان برای بقا به غذا خوردن احتیاج دارد، در این بین مواد غذایی که حاوی کربوهیدرات هستند قابلیت بیشتری برای چسبیدن به مینای دندان و یا ایجاد پلاک دندانی دارند ، پس سعی کنید حتما بعد از هر وعده غذایی، «به خصوص وعده های غذایی که شامل کربوهیدرات هستند» دندانهای خود را مسواک بزنید یا حتی با آب خالی بشویید.
باکتری ها و اسیدها : شاید خوشایند نباشد که بدانید میلیونها باکتری در دهان شما زندگی می کنند اما این مسئله واقعیت دارد ، وقتی این باکتری ها کربوهیدرات را هضم میکنند، مقداری اسید تشکیل میشود که روی سطح دندان های شما باقی میماند و میتواند عامل ایجاد پوسیدگی باشد.
مصرف بالای قندها : همانطور که گفتیم میلیونها باکتری در دهان شما زندگی می کنند ، البته این باکتری ها به دو دسته مفید و مضر تقسیم می شوند ، باکتریهای مضر و خرابکار با تجزیه مواد قندی اسید ایجاد می کنند که می تواند باعث پوسیدگی دندان شود.
اولین و شایعترین نشانه به وجود آمدن لکه های خاکستری قهوه ای مشکی و یا هرگونه تیرگی روی مینای دندان است.
نشانه بعدی حساسیت دندان به دلیل تحلیل مینای دندان است. در این حالت لایه زیر دندان (دتین) نمایان میشود و نزدیکی به عصب باعث ایجاد حساسیت دمایی و یا برخورد میشود.
درد دندان میتواند ممتد باشد و یا اینکه هر از چند گاهی شما را آزار دهد.
بوی بد دهان.
احساس مزه نامطبوع و نامطلوب در دهان
به وجود آمدن سوراخ ها و حفرات ریز و درشت در سطح یا عمق دندان
بروز عفونت، آبسه و یا کیست در لثه
عزیزان این هشدار را جدی بگیرید که اگر دندان ها پوسیده شوند، ممکن است عواقب سنگینی را با خود به همراه داشته باشد. علاوه بر هزینه زیاد درمان و سختی کار، این احتمال وجود دارد که در صورت پیشروی پوسیدگی، به بافت لثه و حتی دندان های کناری نیز آسیب وارد شود. به هر حال باکتری ها به تدریج به سراغ دندان های کنای نیز خواهند رفت. لذا بهترین کار، پیشگیری است. برای پیشگیری از پوسیدگی دندان این چند نکته را به خاطر بسپارید:
بعد از هر وعده غذایی، حتما مسواک بزنید. در هر بار، استفاده از نخ دندان فراموش نشود. دقت داشته باشید که مدت زمان مسواک زدن، حداقل 2 دقیقه است تا مطمئن شوید بقایای غذا، پلاک ها و باکتری ها از روی دندان ها حذف شده اند.
در صورتی که در طول روز از خوراکی های شیرین و یا سایر تنقلات استفاده می کنید، برای پیشگیری از پوسیدگی دندان حتما بلافاصله مسواک بزنید. در صورتی که در شرایط فعلی امکان مسواک زدن وجود ندارد، دهان خود را با آب بشویید تا عمده مواد خوراکی از روی دندان ها برداشته شوند.
نوع خمیر دندان مورد استفاده، بسیار مهم است. بهتر است از خمیردندان های حاوی فلوراید استفاده نماید. در این صورت تا چند ساعت، یک لایه محافظتی بر روی دندان ها ایجاد می کند که هم از تغییر رنگ و هم از آسیب به دندان ها جلوگیری خواهد کرد.
برای پیشگیری از پوسیدگی دندان توصیه می کنیم در بازه های زمانی منظم، به متخصص مراجعه نموده و دندان های خود را معاینه کنید. ممکن است دندان در حال پوسیده شدن باشد اما هیچ علامتی به غیر از تغییر رنگ، رویت نگردد. در این صورت معاینه به موقع کمک می کند از پیشرفت بیماری جلوگیری گردد.
هر اندازه بنیه دندان های شما قوی تر باشد، خطر پوسیدگی کمتر خواهد بود. لذا مصرف لبنیات کم چرب به صورت روزانه، فراموش نشود. از سویی دیگر در رژیم غذایی خود حتما میوه جات و سبزیجات قرار دهید چون این مواد خاصیت آنتی باکتریال داشته و محیط دهان را ضدعفونی می کنند لذا برای پیشگیری از پوسیدگی دندان بسیار موثر هستند.
نتیجه گیری
بحث مراقبت از دهان و دندان از جمله اموری است که باید از همان کودکی به فرزندان آموزش داده شود. دندان ها، استخوان هایی هستند که در تماس مستقیم اسید و بزاق دهان قرار دارند. این نشان می دهد کوچکترین بی توجهی به بهداشت دندان ها، منجر به پوسیدگی دندان می شود. در این مقاله راجع به روش های پیشگیری از پوسیدگی دندان صحبت کردیم. امیدواریم با این روش ها برای همیشه با پوسیدگی دندان خداحافظی کنید!
دسترسی سریع به صفحه دوره ترمیمی و زیبایی
دسترسی سریع به صفحه دوره تخصصی ایمپلنت
دسترسی سریع به صفحه دوره اندو روتاری
دسترسی سریع به صفحه طرح درمان ونیر کامپوزیت
دسترسی سریع به صفحه دوره پروتز ثابت
دسترسی سریع به صفحه دوره های آزمون دستیاری
دسترسی سریع به صفحه دوره های اطفال