سردرد عارضهای است که بیشتر مردم دنیا، در طول عمر خود آن را تجربه میکنند. اما سردرد میگرنی یک نوع متفاوت از درد است. بسیاری از افراد هرگاه مبتلا به سردردهای شدید میشوند به اشتباه به آن میگرن میگویند. اما میگرن (Migraine)، سردردی متفاوت است. میگرن سردردی است که معمولا یک طرف سر را درگیر خود میکند. سردردی نبضدار که با تهوع و بی اشتهایی و گاهی با استفراغ همراه است. شدت درد میگرنی به حدی است که کیفیت زندگی افراد را مختل میکند. این نوع سردرد با شدت و تعداد حملات، در افراد مختلف متفاوت است. در این مطلب به معرفی انواع مختلف سردرد میگرنی و علائم و روشهای درمان پزشکی و سنتی آن خواهیم پرداخت.
درد میگرن یک چالش مزمن است، اما اگر استرس یکی از عوامل آغازگر میگرن باشد، این چالش به یکی از دشوارترین مشکلات سلامتی تبدیل میشود. استرس، درد میگرن را آغاز میکند و از سوی دیگر، درد میگرن استرس را شدت میبخشد و این چرخه باید قطع شود. گاهی استرس و درد همزمان نیست و در آخرهفته وقتی میخواهیم استرس کار را فراموش کنیم، قطع استرس کار موجب بروز سردرد میگرنی میشود.
به عبارت دیگر مغز فرد مبتلا به میگرن به یکنواختی عادت کرده مانند خواب بجا و حتی استرس مداوم و با هر تغییری از جمله کاهش استرس ممکن است حساسیت نشان دهد.
سردرد میگرنی ممکن است از دو ساعت تا ۷۲ ساعت ادامه یابد. میگرن در بیشتر اوقات با تهوع، استفراغ، حساسیت به نور یا صدا همراه است.
طبقهبندی میگرن
این بیماری میتواند به سه شکل بروز کند:
میگرن کلاسیک: همراه با مقدمه (aura)
میگرن متداول: بدون مقدمه
میگرن پیچیده: علاوه بر این بیماری نوع دیگری از سردرد (مثل سردرد خوشهای یا کششی) نیز همزمان بروز میکند
نوع کلاسیک عموما یک سردرد یكطرفه می باشد. به صورت ضربان دار اتفاق می افتد. قبل از شروع سردرد بیمار دچار تغییرات بینایی می شود كه به صورت توهمات و جرقه های بینایی هستند. بین 2 تـا 24 سـاعت طول می كشد. بیمار دچار حالت هایی مانند تهوع، استفراغ، گریز از نور، سستی و حتی گاهی در مراحل حاد دچار اختلال حس در نیمه بدن و تكلم می شود. نوع غیر کلاسیک شیوع بیشتری دارد. همراه با تهوع و استفراغ است. علایم بینایی قبل از حمله بوجود نمی آید. این نوع سردرد میگرنی بیـشتر دو طرفـه بوده و ضرباندار است. در ادامه آن سفتی گردن هم بوجود آید.
فاكتورهـای وراثتـی و محـرك هـای محیطـی ( عكـس العمـل هـای آلرژیك، نور شدید، سروصداهای بلند، فشار روحی و جسمی، تغییر درعادت خواب، بیدار ماندن شبانه ، كار كردن زیاد و خستگی بیش از حد، كشیدن سیگار یا قرارگـرفتن در معـرض دود سـیگار، گرسـنگی، مصرف الكل، كافئین، نوسانات هورمونی(مصرف قرص های ضدبارداری) ، فشار به گردن و حتی درد دندان باعث بروز سردرد میگرنی میشود.
اگر بخواهیم بهصورت علمی دلیل ایجاد میگرن را برای شما بیان کنیم، باید بگوییم که سلولهای عصبی پیشفعال، سیگنالهایی را ارسال کرده که این امر سبب فعال شدن عصب سه قلو خواهد شد.
_ حساسیت شدید به نور: افرادی که دچار سردردهای میگرنی میشوند به هیچ عنوان تحمل نور را ندارند. کوچکترین منبع نوری باعث تشدید سردرد این افراد میشود.
_ حساسیت به بو: همراه با سردرد میگرنی حساسیت به بو نیز زیاد میشود. بوی گل، ادویه, و به خصوص بوی عطر، باعث تشدید سردرد میشود.
_ حساسیت به صدا: افراد درگیر با میگرن، به هنگام شروع سردرد، تحمل هیچ صدایی را نیز ندارند.
_ تهوع و استفراغ: در زمان تشدید درد، تهوع و استفراغ نیز برای بسیاری از افراد درگیر با این درد، اتفاق خواهد افتاد.
_ بی اشتهایی و رنگ پریدگی: از دست دادن اشتها نیز یکی دیگر از علائم همراه با سردرد میگرنی است.
_ خستگی و سرگیجه
_ تاری دید: بسیاری از افراد مبتلا به میگرن، در هنگام شروع درد، دچار تاری دید میشوند. این حالت موقت است.
پزشک معالج میتواند در درمان میگرن به بیمار کمک کند تا درد ناشی از آن را کمتر تجربه کند و به مرور علائم را معالجه نماید. درمان سردرد میگرنی به عواملی مانند سن، تعداد دفعات تجربه میگرن، نوع میگرن، شدت و مدت میگرن، داشتن تهوع و استفراغ و سایر داروهایی که بیمار مصرف میکند بستگی دارد.
پزشکان بعد از شناسایی نوع میگرن، داروهای مختلفی را تجویز خواهند کرد. معمولا برای میگرن گروه دارویی OTC را تجویز میکنند. در صورت موفق نبودن این داروها، پزشک به سراغ مسکنهای دیگر خواهد رفت. در کنار این داروها، قرص میگرن عصبی نیز برای موارد خاص تجویز میشود.
بعضی از پزشکان از تزریق بوتاکس برای درمان میگرن استفاده میکنند. در این شرایط، پزشک به اعصاب حس در گردن و صورت، بوتاکس تزریق میکند که تا میزان نسبتا زیادی درد میگرن را کاهش خواهد داد.
روش های درمان سردرد میگرنی را میتوان به این ترتیب خلاصه کرد:
روشهای خود درمانی میگرن
تغییر سبک زندگی و مدیریت استرس
مصرف روزانه داروهای میگرن برای پیشگیری از میگرن و یا کاهش شدت آن
مصرف داروهای اضطراری میگرن بهمحض آغاز سردرد
مصرف داروهای ضدتهوع
هورموندرمانی (در شرایطی که میگرن با دوران قاعدگی مرتبط باشد)
ویزیت منظم توسط پزشک معالج
همچنین، مبتلایان به بیماری سردرد میگرنی میتوانند برای کاهش شدت علائم، از روشهایی مثل استراحت کردن در یک اتاق تاریک، ماساژ دادن سر و قرار دادن یک پارچه خنک و نمدار بر روی پیشانی یا پشت سر به درمان میگرن کمک میکند.
دسترسی سریع به صفحه دوره ترمیمی و زیبایی
دسترسی سریع به صفحه دوره تخصصی ایمپلنت
دسترسی سریع به صفحه دوره اندو روتاری
دسترسی سریع به صفحه طرح درمان ونیر کامپوزیت
دسترسی سریع به صفحه دوره پروتز ثابت
دسترسی سریع به صفحه دوره های آزمون دستیاری
دسترسی سریع به صفحه دوره های اطفال