پوسیدگی دندان یکی از مشکلات شایع و دردناک دندانی می باشد که اکثر افراد در طول زندگی خود با آن مواجه می شوند. معمولا پوسیدگی ها به دلیل استفاده نکردن از نخ دندان به صورت مرتب و مسواک زدن نادرست، به وجود می آید. ترمیم دندان یا به اصطلاح پر کردن دندان یکی از آسان ترین و اولین اقدامات برای از بین بردن پوسیدگی دندان ها می باشد. هنگامی که دندان شما با پوسیدگی مواجه می شود، معمولا دندانپزشک نواحی پوسیده و عفونت کرده را تخلیه می کند و آن را با مواد مخصوص پر میکند. برای پر کردن از مواد های مختلفی همچون آمالگام، کامپوزیت و… استفاده می شود. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با روش های ترمیم دندان آشنا کنیم.
انواع روش های ترمیم دندان راه حلی مناسب برای رسیدگی به دندان های لب پر شده یا ترک خورده، دندان پوسیده، دندان شکسته و دندان هایی است که تغییر رنگ داشته اند. با کمک انواع ترمیم و روش های آن، پزشک متخصص ساختار یک دندان آسیب دیده و یا خالی را تعمیر می کند.
ترمیم مستقیم دندان
در ترمیم مستقیم دندان، کلیه کارها در داخل دهان انجام و تکمیل میشود. این روش که معمولاً از آن به عنوان پر کردن دندان یاد میشود، شامل قرار دادن یک ماده نرم و انعطافپذیر در یک حفره آماده و تمیز شده است. سپس این ماده سفت و سخت میشود تا ساختار ( و البته گاهی اوقات ظاهر) دندان آسیبدیده ترمیم شود.
پر کردن یکی از روشهای محافظهکارانه ترمیم دندان است که غالبا کمترین تهاجمی را دارد. معمولاً برای این کار از سه ماده استفاده میشود:
آمالگام نقره
این روش یکی از روش های ترمیم دندان است. آمالگام نقره ترکیبی است که از ۵۰ درصد جیوه و ۵۰ درصد نقره، قلع ، روی و مس تشکیل شده است. از مزایای آمالگام نقرهای میتوان به هزینه کم، نصب آسان و استحکام و دوام فوق العادة آن اشاره کرد. از معایب آن هم میتوان گفت که از نظر زیبایی چندان خوشایند نیست و مستعد انبساط و انقباض است. منبسط و یا منقبض شدن این ماده ممکن است باعث شکسته شدن دندان و یا گیر کردن مواد غذایی و باکتریها در آن و متعاقبا پوسیدگی دندان شود. همچنین استفاده از جیوه در این ماده اختلاف نظرهایی به همراه دارد.
پر کنندههای کامپوزیتی
آنها که از روش های ترمیم دندان هستند از جنس رزینهای مصنوعی و بسیار محبوبند زیرا امکان تطابق پیدا کردن با سایه دندان را بخوبی دارند. با این حال، این نوع از ماده به مراتب گرانتر از آمالگام نقرهای بوده و از دوام کمتری برخوردار هستند. از همین رو هر ۵ سال یک بار باید تعویض شوند.
گلاس آینومر
از نوع پر کنندهها از مخلوط کردن پودر گلاس سیلیکات و پلی آکریلیک اسید برای شکلگیری یک مادة سخت، کرم رنگ ساخته میشوند. این نوع پر کنندهها نسبتاً ضعیف بوده و عمدتاً روی دندانهای کودک و سطوح دندانهای تازه سر درآورده استفاده میشوند. از جمله مزایای آن میتوان به قیمت متوسط، عدم تغییر شکل و یا انقباض اشاره کرد.
باندینگ دندان
شکل دیگری از ترمیم دندان شامل باندینگ مستقیم دندان است. باندینگ به روشی اطلاق میشود که در آن از یک ماده پیوند دهنده مانند بتونه برای ترمیم ترکها، تغییر شکل مجدد دندانها و یا کاهش شکاف بین دندانها استفاده میشود.
عصب کشی
عصب کشی (جراحی عصب دندان): احتمالا یکی از ترسناکترین روشهای ترمیم دندان است. در عصب کشی دندان به منظور از بین بردن هرگونه پوسیدگی موجود در داخل ریشه دندان، داخل دندان یک حفره ایجاد میشود. این روش درمانی زمانی استفاده میشود که پوسیدگی دندان بیش از حد است و دیگر امکان پر کردن آن وجود نداشته باشد. همچنین حفظ دندان طبیعی خود انسان بسیار حائز اهمیت است لذا برای حفظ آن عصب کشی انجام میشود.
ترمیم غیر مستقیم دندان
در ترمیم غیر مستقیم دندان، ترمیم دندان در خارج از دهان صورت میگیرد. نمونههای ترمیم غیرمستقیم دندان شامل روکش کردن، تاجگذاری دندان، بریج، ایمپلنت، اینلی و آنلی دندان میباشد. در حالی که از نظر برخی از مردم دندانهای مصنوعی نیز شکلی از ترمیم غیر مستقیم دندان محسوب میشوند اما معمولا ترمیم غیرمستقیم دندان به شکل ثابت و دائمی یا نیمه دائمی اطلاق میشود و شامل دندانهای مصنوعی که قابل جابجایی هستند نمیشود.
از آنجا که این روشها نیازمند کار بیشتر (مانند تصحیح دندان، آمادهسازی دندان، ساخت و روکش موقت، بریج یا تاج دندان) میباشد لذا هزینه آنها بالا است. از جمله مزایای ترمیم غیرمستقیم دندان میتوان به افزایش زیبایی ظاهری دندانها اشاره کرد. همچنین در صورتی که آسیبدیدگی دندان شدید یا زیاد باشد راه حلی پایدارتر و بادوامتر ارائه میدهند. رایجترین گزینههای ترمیم دندان به روش غیرمستقیم عبارتند از:
تاج دندان
دندان تاج پوششی به شکل دندان است که یا روی دندان آسیب دیده قرار میگیرد و یا به اباتمنت یا پایه ایمپلنت متصل میشود. موارد استفاده از تاج دندان عبارتست از:
ترمیم دندانهای شکسته یا آسیبدیده
تقویت دندانهای ضعیف شده
در مواردی که امکان پر کردن دندان وجود نداشته باشد.
برای زیبایی
تقویت مهر و موم دندان بعد از عصب کشی
بریج دندان
آیا تا حالا شده یکی و یا چند تا دندانتان از دست بروند؟ در چنین مواردی ممکن است که پزشک به شما توصیه کند که از بریج یا پل دندان استفاده کنید. پل دندانی، پروتزی است که شکاف بین دو دندان را “پل” میکند. پلهای دندانی انواع مختلفی دارند. رایجترین نوع بریج دندانی، پل ثابت است که متشکل از یک تاج در یک و یا دو طرف پونتیک (دندان مصنوعی) است. تاج روی دندانهای کناری جا میگیرد و جای آن مطمئن است. یکی از مشکلات و عوارض جانبی این نوع پل این است که برای قرار گرفتن تاج باید دندانهای مجاور با وجود سالم بودن تراشیده شوند.
ایمپلنت
ایمپلنت دندان جایگزینی برای دندانهای از دست رفته هستند. ایمپلنتهای دندانی انواع مختلفی دارند که شامل ایمپلنتهای استاندارد و ایمپلنتهای All-on-4 میشود.
ایمپلنتهای All-on-4 برای جایگزینی کل قوس دهان و یا کل دندانهای فرد نسبت به ایمپلنت جداگانه برای تک تک دندانها بسیار مقرون به صرفهتر هستند. در این نوع ایمپلنتها “تمام” دندانها را میتوان روی “4 پایه” ایمپلینت دندانی سوار کرد و از حفظ قوس دهان اطمینان حاصل کرد. اگرچه ایمپلنتهای دندان بهترین روش برای جایگزینی دندانهای از دست رفته هستند اما هزینه آنها بسیار گران است.
دندان مصنوعی
دندان مصنوعی یکی از روش های ترمیم دندان است و نوعی پروتز به حساب می آید که برای استفاده افرادی طراحی شده است که حداقل یکی و یا احتمالا همه دندانهای آنها را از دست رفته باشد. دندان مصنوعی به افرادی که دندانهای خود را از دست دادهاند، کمک میکند تا توانایی خوردن و صحبت کردن را به شکلی بسیار نزدیک به دندانهای طبیعی به دست آورند. همچنین میتوان از دندانهای مصنوعی برای محافظت از دندانهای باقی مانده در برابر استفاده بیش از حد و یا وارد آمدن فشار زیاد به آنها به هنگام جویدن کند و از افتادگی صورت به سمت داخل (تو رفتگی) ممانعت به عمل میآورد.
دسترسی سریع به صفحه دوره ترمیمی و زیبایی
دسترسی سریع به صفحه دوره تخصصی ایمپلنت
دسترسی سریع به صفحه دوره اندو روتاری
دسترسی سریع به صفحه طرح درمان ونیر کامپوزیت
دسترسی سریع به صفحه دوره پروتز ثابت
دسترسی سریع به صفحه دوره های آزمون دستیاری
دسترسی سریع به صفحه دوره های اطفال