یکی از بیماری هایی که افراد زیادی در جوامع مختلف به آن مبتلا می باشند، دیابت است. متاسفانه بسیاری از افراد از بیماری خود با خبر نیستند و این بی خبری اثر سوء بر عود و شدت بیماری می گذارد. بیماری دیابت می تواند زمینه ساز بیماری ها و مشکلات دیگر در بدن شود. از جمله تاثیر آن بر دهان و دندان ها است. که می تواند باعث بروز مشکلات فراوانی برای دندان ها و لثه ها شود. به همین دلیل لازم است بیماران دیابتی نکاتی را در مراقبت از دهان و دندان خود به عمل بیاورند تا بیماری آنها باعث بیماریهای دهان و دندان نشود. در ادامه به بررسی این بیماری و رابطه دیابت و دندانپزشکی صحبت خواهیم کرد.
دیابت یک بیماری متابولیک مزمن و شایع است و زمانی اتفاق می افتد که پانکراس انسولین کافی تولید نمی کند یا بدن نمی تواند به طور مؤثری از انسولین تولید شده استفاده کنید. دیابت یکی از علل اصلی مرگ زودرس در بسیاری از کشورهاست. حدود 5٪ از جمعیت جهان تحت تأثیر دیابت قرار دارند و پیش بینی می شود که تعداد بیماران مبتلا تا سال 2030، 50٪ افزایش یابد. با توجه به این روند، درک بهتر دیابت و بهبود مراقبت های دندان پزشکی از بیماران دیابتی ضروری است.
بیماران مبتلا به دیابت در قسمتی که مقادیر زیادی بزاق وجود دارد اغلب دچار خشکی دهان میشوند. بزاق یک عملکرد مهم دارد که باعث می شود ذرات و اسیدهای غذایی شسته شود.اگر تولید بزاق به اندازه کافی نباشد، این ذرات ممکن است در دهان حل شوند، و منجر به پوسیدگی دندان می شود.به همین دلیل است که بیماران مبتلا به دیابت دارای ریسک بالایی در ایجاد حفره هستند. خشکی دهان نیز به زخم، عفونت و درد در دهان مرتبط است.بیماران مبتلا به دیابت به علت روند ترمیمی ضعیف به هنگام جراحی باید قبل ، در حین و حتی بعد از جراحی شرایط ویژه ای را طی کنند، چرا که به علت روند داشتن ترمیم ناقص مشکلات بعد از جراحی های دندانپزشکی را تجربه نکنند.
دیابتیها ممکن است سندرم سوزش دهان و عفونتهای قارچی مانند برفک و کاندیدیازیس دهان را تجربه کنند. خشکی دهان همچنین ممکن است باعث ایجاد افزایش بروز پوسیدگی شود. برای جلوگیری از ایجاد عفونتهای باکتریایی در دهان دندانپزشک شما ممکن است آنتیبیوتیکها، دهانشویهها و شستشوی مکرر را تجویز کند.
دیابت با ترمیم ضعیف استخوان ، افزایش خطر شکستگی استخوان ، پوکی استخوان و کاهش بازسازی استخوان همراه است. بیماران دیابتی مستعد ابتلا به عفونت و عوارض عروقی هستند. تاخیر در بهبود زخم در بیماران دیابتی به کاهش پاسخ سلولی از جمله کاهش عملکردهای ماکروفاژ ، اختلال در تولید فاکتورهای رشد ، کاهش آنژیوژنز و تأمین ناکافی خون نسبت داده می شود. با اختلال در عملکرد عروق ، کموتاکسی و عملکرد نوتروفیل ، و کاهش متابولیسم پروتئین، ترمیم بافت نرم و سخت به تأخیر می افتد ، که ممکن است منجر به افزایش ریسک عفونت شود. این مسئله به خصوص در جراحی های داخل دهانی شامل کشیدن دندان تا جراحی های ایمپلنت اهمیت پیدا میکند. با این حال ، بیمارانی که دیابت را کنترل کرده یا از داروهای کاهش قند خون استفاده می کنند ممکن است در معرض خطر افزایش تاخیر در ترمیم زخم پس از کشیدن دندان یا سایر جراحی ها نباشند
در صورتی که پشنهاد دندانپزشک شما درمان ریشه باشد، مطمئن شوید که نوبت شما برای انجام آن زمانی از روز باشد که سطح قند خون شما در ثابت ترین وضعیت خود قرار می گیرد. برای بسیاری از افراد، این زمان پس از صرف صبحانه است، بنابراین از انجام درمان ریشه، در صبح خیلی زود و پیش از خوردن صبحانه اجتناب کنید و مطمئن شوید که صبحانه معمول هر روز خود را صرف کرده اید. حتماً با دندانپزشک خود هماهنگ کنید که خوردن غذا پیش از درمان ریشه مشکلی نداشته باشد. در اکثر مواقع، درمان ریشه تنها به یک بی حسی موضعی نیاز دارد، اما اگر قرار است داروی بیهوشی وریدی برای شما تزریق شود، ممکن است مجبور باشید پس از صرف غذا و پیش از آغاز درمان، تعداد ساعات مشخصی صبر کنید.
ممکن است دندانپزشک مصرف یک آنتی بیوتیک خاص را پیش از درمان ریشه برای شما تجویز کند. آنتی بیوتیک عفونت را از بین خواهد برد تا در طول فرایند درمان ریشه پخش نشود. اطمینان حاصل کنید که آنتی بیوتیک را بر اساس دستورالعمل دندانپزشک مصرف می کنید و آن را یک روز پیش از درمان ریشه تمام کرده باشید. این کار کمک می کند کنترل سطح قند خون شما راحت تر باشد.
ایمپلنت های دندانی یک راه حل رایج برای بیمارانی است که دندان هایشان را از دست داده اند.با توجه به ارتباط بین دیابت و بیماری لثه، اگر شما از دیابت رنج می برید، احتمالا نیاز بیشتری به ایمپلنت دندان دارید.متأسفانه مسائل مشابهی که سبب ایجاد بیماریهای صمغی در بیماران دیابتی می شوند نیز می توانند برای کسانی که ایمپلنت ها را دریافت می کنند مشکل ایجاد کند.این بدان معنا نیست که اگر دیابت دارید، این درمان را نپذیرید، فقط باید با متخصص دندانپزشک خود بیشتر کار کنید تا بتوانید گزینه های بهتری برای درمان خود بررسی کنید.
قبل از اینکه بتوانید ایمپلنت یا پل را دریافت کنید باید لثه سالم داشته باشید.اگر بیماری های پیشرفته منجر به از دست دادن دندان شود، قبل از اینکه بخواهید جایگزین دندان را بررسی کنید،باید بیماری لثه خود را کنترل کنید. اگر لثه ها به اندازه کافی سالم هستند، قند خون خود را کنترل کنید اگر ایمپلنت دندان دریافت می کنید احتمالا خطر بیشتری برای عوارضی مانند عفونت دارید.کسانی که مبتلا به دیابت هستند،به زمان بیشتری برای بهبودی کامل نیاز دارند.در طول دوره ی درمان با پزشک خود صحبت کنید و اطمینان حاصل کنید که در حال بهبودی هستید.و در مورد میزان قند خون خود برای جلوگیری از این نوع عوارض، مراقب باشید.
سطح قند خون خود را کنترل کنید. از داروهای مربوط به دیابت طبق دستورالعمل استفاده کنید، کنترل قند خون به بدن شما کمک می کند تا با هرگونه عفونت باکتریایی یا قارچی در دهان مقابله کرده و به رفع خشکی دهان ناشی از دیابت کمک کند.
از استعمال دخانیات خودداری کنید.
اگر از هر نوع پروتز دندانی استفاده می کنید، هر روز آن را تمیز کنید.
حتماً روزی دو بار با مسواک نرم مسواک بزنید و روزانه بین دندان های خود را تمیز کنید.
برای معاینات منظم به دندانپزشک مراجعه کنید.
و در نهایت رژیم غذایی سالم و حتی ورزش نیز می تواند بسیار به سلامت شما کمک کند.
نتیجه گیری
تخمین های اخیر حاکی از این هستند که 318 میلیون نفر در سراسر دنیا با دیابت زندگی می کنند. بی شک، دندانپزشکانی که در حال فعالیت هستند با بیماران زیادی مواجه می شوند که مبتلا به دیابت هستند. با توجه به تظاهرات متعدد احتمالی دهانی دیابت و خطر اورژانس دیابتی حین عمل، برای دندانپزشکان مهم است که از تأثیر این اختلال را در مراقبت های دندانی آگاه باشند و آنها را تشخیص دهند. تیم دندانپزشکی با درک کاملی از دیابت و ملاحظات مدیریت دندانی آن، می توانند به طور مؤثر با یکدیگر کار کنند تا مراقبت های سلامتی دهان و دندان را به بیماران دیابتی ارائه دهند.
در این مقله با شما درباره دیابت و دندانپزشکی صحبت کردیم. امیدواریم برای آگاهی بیشتر شما نسبت به این بیماری، مفید بوده باشد.
دسترسی سریع به صفحه دوره ترمیمی و زیبایی
دسترسی سریع به صفحه دوره تخصصی ایمپلنت
دسترسی سریع به صفحه دوره اندو روتاری
دسترسی سریع به صفحه طرح درمان ونیر کامپوزیت
دسترسی سریع به صفحه دوره پروتز ثابت
دسترسی سریع به صفحه دوره های آزمون دستیاری
دسترسی سریع به صفحه دوره های اطفال